dimecres, 3 de febrer del 2010

El llibre del Programa Intergeneracional

El llibre és fruit i resultat d’una obra coral que ha apostat per la intergeneracionalitat, sabent que «era una aposta segura». Aquest llibre és un dels quatre productes derivats del Programa Intergeneracional Simat: Generacions Connectades que va començar el mes de gener de 2009, ja que a més del llibre hem confeccionat un dvd i un blog i hem preparat una exposició.
A mesura que el lector s’endinsa en les pàgines d’aquesta obra va coneixent com ha sigut la vida a Simat de la Valldigna els últims vuitanta anys: la Font Gran, les festes, els bous al carrer… i reconeixent el mode de vida d’aquells que van viure en l’Espanya de la postguerra, i la transició a la democràcia: l’extraperlo, la fam, deixar l’escola per necessitat de treballar...
Les històries de María, Rafael, Rafael, Àngel, Carmen, Rosa, Carmen, Rosa, Vicent, María… són exemples d’infàncies perdudes, de tragèdies, de rancors i odis, però també són històries de superació, fortalesa i resilencia. I molta felicitat.
L’objectiu principal del programa intergeneracional Simat: Generacions Connectades ha sigut acostar els joves i majors de Simat perquè ambdós grups aprenguen i reflexionen sobre el passat, el present i el futur de la comunitat en què viuen. I també és un homenatge als nostres majors.

Com es va fer?
Després d’una primera sessió d’encontre que va servir perquè les duess generacions es conegueren, es van establir grups, formats per dos o tres joves i una persona major. A partir d’eixe moment, cada grup d’estudiants visitava una persona major al llarg d’almenys cinc sessions, i feia diferents entrevistes dirigides a conéixer la seua vida i les seues experiències. Cadascuna de les entrevistes estava centrada en una etapa evolutiva: infància, joventut, maduresa i senectud. Passat i present. El guió de les entrevistes va ser preparat pels joves i orientats per un grup de professors voluntaris que van servir de guies per al projecte.
Les entrevistes van ser transcrites íntegrament i gravades en àudio i en vídeo. Dels textos resultants es va fer una selecció de paràgrafs i anècdotes que, introduïts per comentaris elaborats entre alumnes i professors, ha donat lloc a cada capítol d’aquest llibre. Una vegada elaborada la primera versió de cada text, la persona major entrevistada va fer una lectura al text i va afegir, va modificar o va matisar allò que va considerar interessant. Joves i professors van polir el text per a escriure’n la versió final.
A més de les entrevistes, joves i majors van recollir documents gràfics: fotografies, diaris, revistes, etc. que pogueren servir per a reforçar amb imatges les històries de vida.
Amb tota aquesta informació recollida s’ha fet aquest llibre i el dvd que l’acompanya, on es poden visionar alguns retalls de les entrevistes fetes, però sobretot, es pot observar que és possible unir dues generacions que no són de la mateixa família, en un projecte comú i aconseguir una relació enriquidora per a ambdues. Més enllà de les històries, més enllà de les paraules, resulta molt interessant observar la relació intergeneracional. I és ací, en el prefix inter on aquest projecte arriba al seu potencial més gran.
Els participants en el programa intergeneracional Simat: Generacions Connectades, professors, majors, joves i coordinadores, hem gaudit molt amb la realització del projecte. Desitgem que el lector també en gaudisca, s’emocione i vibre amb les pàgines que a continuació segueixen.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada