dimecres, 3 de febrer del 2010

Els programes intergeneracionals

En el context social actual, estem sent testimonis de canvis sociodemogràfics importants caracteritzats, principalment, per un envelliment de la població. Podríem assegurar que la major preocupació dels agents polítics d’Occident hui en dia, és respondre efectivament al nou repte que suposa el fet de disposar d’una societat cada dia més longeva. En aquest sentit, l’Assemblea General de les Nacions Unides va convocar, l’abril de 2002, la II Assemblea Mundial sobre l’Envelliment, en la qual va subratllar la necessitat de crear, entre tots, una societat per a totes les edats. Per a això va crear el Pla Internacional d’Envelliment, que podríem definir com una política social d’integració de caràcter multigeneracional. En aquest es va mostrar com a novetat el concepte de solidaritat intergeneracional amb l’objectiu de trencar barreres entre generacions a través de propiciar relacions positives entre persones de diferents edats. Aquesta proposta ve recollida en l’article 16 de la Declaració Política de la Segona Assemblea Mundial sobre l’Envelliment, que diu: «Reconeixem la necessitat d’enfortir la solidaritat entre les generacions i les associacions intergeneracionals, tenint presents les necessitats particulars dels més majors i els més joves i d'encoratjar les relacions solidàries entre generacions» (Nacions Unides, 2002). D’ací la importància de desenvolupar programes intergeneracionals.

Però, què es un programa intergeneracional? En la literatura científica poden trobar-se diverses definicions entre les que hi ha les següents:
· «Els programes intergeneracionals són mitjans per a l’intercanvi intencionat i continuat de recursos i l’aprenentatge entre les generacions majors i les més joves amb l’objectiu d’aconseguir beneficis individuals i socials.» (Consorci Internacional per als Programes Intergeneracionals)
· «Activitats o programes que incrementen la cooperació, la integració i l’intercanvi entre persones de distintes generacions. Aquestes persones comparteixen els seus coneixements i recursos i es donen suport mútuament en relacions que beneficien tant els individus com la seua comunitat. Aquests programes proporcionen oportunitats a les persones, a les famílies i a les comunitats per a gaudir i beneficiar-se de la riquesa d’una societat per a totes les edats.» (Generations United)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada